diamant solitaire

Diamant slijpvorm, Cut

De schittering en het vuur van de diamant in trouwringen en verlovingsringen wordt bepaald door de slijpvorm van de steen. Terwijl de natuur de kleur en de helderheid van de steen bepaald, is de slijpvorm uitsluitend afhankelijk van de vaardigheid van het mes.

Licht weerspiegelt in diamanten

De slijpvorm bepaald hoe het licht in de diamant wordt weerspiegeld. Een diamant die te ondiep is geslepen met betrekking tot de breedte zal het licht niet goed weerkaatsen. Het licht valt door de steen heen en komt niet terug. Bij een diepe slijpvorm zal het licht ontsnappen naar de zijkant van de steen. Ook dit resulteert in een saaie steen met weinig glans. De diepte en de afmetingen van de tafel bepalen hoe goed de slijpvorm is en worden weergegeven in percentages van de gordel (het breedste deel van de diamant). Als een diamant bijvoorbeeld een gordel van 10 mm heeft, wordt de tafel 5,6 mm. en de diepte van de steen 6,25 mm. De percentages zijn dan 56% en 62,5%. Bij een ideale slijpvorm van een briljant liggen de percentages van de tafel tussen de 53 - 60% en bij de diepte tussen de 57 - 63%.

Van ruwe diamant naar slijpvorm

Om een diamant de juiste slijpvorm te geven moet een groot deel van de ruwe diamant worden opgeofferd. Daardoor blijft er een steen over van minder karaat. Soms wordt de steen zo geslepen dat de proporties niet ideaal zijn, maar het karaat van de steen wel zo groot mogelijk is.

Meer info over diamant karaat.
diamant slijpvorm