trouwringen historie

Symbool van Liefde

De ring is uiteraard een cirkel en dit was het symbool van de eeuwigheid voor de Egyptenaren en vele andere oude culturen. Een cirkel heeft geen begin en geen einde, evenals de tijd. Hij keerde terug naar zichzelf, net als het leven, en de vorm werd vereerd in de vorm van de Zon en de Maan. Het gat in het midden van de ring is niet alleen de ruimte, maar staat symbool voor een opening of poort naar zowel bekende als onbekende gebeurtenissen die op ons pad komen. Het geven van een ring werd en wordt daarom geassocieerd met liefde en de hoop dat de meest waardevolle emoties voor eeuwig zullen duren.

Historie trouwringen

De trouwring, het beroemdste en meest herkenbare symbool van de verbintenis van een man en een vrouw (of tussen mensen van gelijk geslacht). Het huwelijk, heeft een lange en mysterieuze geschiedenis. Haar oorsprong ligt in de woestijnen van Noord-Afrika, waar de oude Egyptische beschaving ontstond langs de vruchtbare rivier de Nijl. Deze rivier werd brenger van geluk en leven aan het volk van de Farao's en van de planten groeiden langs de oevers. De eerste trouwringen werden vervaardigd van biezen, riet en papyrus. Het waren gevlochten ringen.

Linkerhand of rechterhand

De ring wordt gedragen op de vierde vinger van de linkerhand. Deze traditie komt voort uit de overtuiging dat de geest vanuit het hart direct naar die vinger reisde. Deze legende werd later overgenomen door de Grieken van de Egyptenaren. De Romeinen noemden dit 'vena amoris', dat is Latijn voor 'de geest van liefde'. Tegenwoordig worden trouwringen zowel rechts als linkshandig gedragen. Vaak wordt gekozen voor de hand die het minste gebruikt wordt in het dagelijks leven, zodat de trouwring langer mooi blijft.

Duurzame trouwringen

De trouwringen in die tijd waren na een jaar meestal al versleten. Daarom werd er later gekozen voor duurzamare materialen, zoals bot of ivoor. Tegenwoordig wordt er meestal gekozen voor edelmetalen als goud, palladium en platina voor het vervaardigen van trouwringen. Deze materialen blijven levenslang mooi en de slijtage is gering. Het perfecte materiaal voor een symbool van eeuwigdurende liefde.

logo mark bos trouwringen 

Mark Bos trouwringen © Van Baerlestraat 12, 1071 AW Amsterdam info@markbostrouwringen.nl

FacebookFollow Me on Pinterest